Wierda Historie Amsterdam - De bilt

ingevoerd op 28-2-2013

Wierda, al meer dan 65 jaar een begrip.

Het bedrijf Wierda kent zijn oorsprong in Amsterdam waar het is begonnen in de jaren 50 met een fietsenstalling in Amsterdam-West aan de Overtoom. De grote baas ,wiens naam op vele plaatsen op de gevel stond ,Henderik wierda ,gewezen boer in Friesland
Het imperium van deze Hendrik Wierda groeide na de oorlog uit tot onder meer een autorijschool, een motorzaak,Fiat dealer, bromfietshuis en een rijwielhuis met zowel verkoop als stalling.
Indertijd moest je voor een Matchless , Lambretta, Rap of Berini naar wierda.
Maar ook werd er geracet met 125 cc motoren op het circuit van Zandvoort en dat was niet onverdienstelijk .

Eind jaren zestig, starten de dochter van Hendrik Wierda, Siep Wierda en haar man Henk Scherhage, een vestiging van Wierda in De Bilt en wel een Bromfietszaak annex Total tankstation.

Het tankstation stond al snel bekend om de ruime openingstijden toen al 7.00-24.00 uur 7 dagen in de week en de diversiteit van de artikelen die er aangeschaft konden worden.
Omdat er een terugloop was in de verkoop en reparatie van bromfietsen (helmplicht was toen de oorzaak ) is dat onderdeel van het bedrijf in 1988 gestaakt. De ruimte in de shop die vrij kwam werd opgevuld met video banden en de zogenaamde movieboxen (videorecorder die alleen een video kon afspelen ) deze kon je huren samen met een paar banden voor 25,00 gld, een gat in de markt bleek.
Echter na 9 jaar videotheek in de shop te hebben gehad kwam daar een eind aan.

Inmiddels (1990) werd het tankstation annex videotheek verkocht aan Gertrien van Bovenend die al vanaf 1982 naast school parttime bij Wierda werkte. Hij heeft in korte tijd het aantal liters verdubbeld. Nadat de meeste tankstations overgingen op selfservice is Wierda tot het eind een bediend tankstation gebleven,Service stond en staat hoog in het vaandel bij Wierda.

Omdat de wet werd gewijzigd voor de bromfietsen , (deze moesten ook altijd kunnen fietsen) kwamen de scooters weer in beeld en er toch weer vraag begon te ontstaan naar die leuke Italiaanse scooters besloot Gertrien in 1997 om de verkoop en reparatie van scooters weer nieuw leven in te blazen. En met succes!

In juni 2010 is het tankstation gesloten en is het pand na een volledige verbouwing weer geopend in maart 2011, waar een gehele nieuwe winkel is gecreëerd in een unieke opzet die voldoet aan de eisen van deze tijd.
Want als je nu binnen loopt voor een scooter of een reparatie word je geholpen door allround medewerker die zowel verkoopt als repareert iemand dus die weet waar die het over heeft.
Ik denk dat de kracht is van het bedrijf.

Wierda logo 1929 Wierda logo 1929